Bu hastalık kadın genital organlarının enfeksiyonudur. Kadın üreme organları rahim, yumurtalıklar, tüpler den oluşur. Burada genellikle vajenden gelen bakteriler rahim ağzını geçerek ve tüpleri de aşarak batın içine ulaşır. Yumurtalıklarda bu yapılarla iç içe olduğu için enfekte olurlar.

Bu hastalığın etkeni genellikle bakteriler olup en çokta klamidya ve gonokoklar sebep olur. Ayrıca mycoplazma, üreoplazma da sık rastlanan etkenler arasındadır.

Rahim içi araç, kürtaj yaptırma gibi hallerde risk daha da artmıştır. Vajen normalde birçok bakterinin dengeli bir şekilde bulunduğu steril olmayan bir yerdir. Genital hijyen yetersizse zaten ortam aşırı mikrobik hale gelmiş demektir. Cinsel ilişki sıklığı ve partner sayısının çok olması da bu hastalığa zemin hazırlar.

Belirtiler Nelerdir?

  • Alt karın ve kasıklarda aşırı ağrı
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Düzensiz adet kanamaları, adet dışı kanamalar
  • İlişki esnasında ağrı ve bazen lekelenme tarzı kanamalar
  • Bel ağrısı, ateş yükselmesi
  • Yorgunluk, kusma, idrar yaparken ağrı, zor idrar yapma

Akut durumlarda ateş 38-39 dereceyi bulur. Şiddetli pelvik ağrı vardır. Batına basınca istemli olarak kaslar kasılır ve batın sert bir hal alır. Pis kokulu akıntı hemen her zaman vardır.

Kronik, yani yavaş seyirli hallerde yakınmalar daha azdır ancak hep az ya da daha çok bir şikayet hali mevcuttur. Bazen bu durum hasta tarafından ihmal edilir. Yine de tahribat etkisi akut durum kadar yüksektir.

Bu hastalık tedavi edilmezse veya tedavide yeterli olmazsa bazı istenmeyen komplikasyonlar oluşabilir.

İnfertilite, dış gebelik, peritonit, septisemi, sepsis, eklem iltihaplanmaları, vs…

Tetkikler

Bu klinik tabloya sahip olan hastalar ateş yüksekliği 38 dereceyi aşıyorsa hastaneye yatırılmalıdır. Rutin kan testleri, idrar tahlili, kan biyokimya testleri, kan ve vajen kültürü alınır. Muayene ve ultrasonografi ile tam bir jinekolojik muayene yapılır. Hastanın damar yolu açılır.

Tedavi

Tedavi tespit edilebilirse etken mikroorganizmaya göre yapılır. Ancak bunun için çoğu kere zaman yetersizdir. Bazen etken tam olarak tespit edilemeyebilir. Bu nedenle geniş spekturumlu ve birden fazla antibiyotik kombine edilerek kullanılır. 2’ li tedavi en sık tercih edilenidir. Semptomatik tedavi için ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilir. Hasta yakın izleme alınır

Sonuç

Eğer tedavi yeterli olursa bir kaç gün içinde hasta rahatlar ve yukarıda saydığımız komplikasyonlar oluşmadan iyileşir. Bir kaç gün sonra taburcu edilecek hale gelir. Ancak antibiyotik tedavisi 10 veya 15 güne kadar sürdürülebilir. Bu olası nüksleri önleyebilmek içindir.