Kegel egzersizleri kadınlarda vajina etrafını saran vajinal kasların güçlendirilmesi amacıyla yapılan pelvik kas egzersizlerine verilen isimdir. Kegel egzersizleri daha çok önleyici ve koruyucu yararlar sağlayan, tek başına uygulanıldıklarında her ne kadar yararlı etkileri olsa da sorunun tam çözümünü sağlamayan, tedavi edici diğer tıbbi ve cerrahi işlemlere destek sağlayıcı ek yöntemler arasındadır.

Vucudumuzda bazı kaslar istemli, bazı kaslar da istemsiz olarak çalışmaktadır. Örneğin kalp kasımız kontrolsüz olarak kendi başına sürekli çalışırken, bacak kasımız kendi isteğimiz doğrultusunda çalışır. Benzer şekilde vajina kasları da istemli yani kontrollü çalışan grupta yer alır.

Bir kadın gün boyunca aslında bu vaginal kaslarını kullanmaktadır; idrarı geldiği zaman tuvalete yetiştirinceye kadar bu kaslarını sıkmakta (idrarını tutmakta), tuvalete oturunca bu kaslarını gevşeterek idrarını yapmaktadır.

Pelvik taban kaslarını çalıştırmaya ve güçlendirmeye yönelik egzersizlere kegel egzersizleri adı verilir ve pelvis tabanındaki sıkıp bırakma şeklindeki eksersizlerle vajinal kasları güçlendirmeyi amaçlar.

Vajinal kasları çalıştırmayı öğrenmenin kolay yolu;

Küçük tuvaletiniz geldiğinde tuvalete oturun ve idrarınızı yaparken 3-4 kez idrarınızı tutup bırakın. İşte siz idrarınızı tutup bırakırken kasıp gevşettiğiniz kaslarınız pelvik taban kaslarınızdır. Yani idrarınızı tutarken kaslarınızı kasmakta, yaparken gevşetmektesiniz. Bu işlemi tuvaletten çıkmadan önce idrarınız bittikten hemen sonra yapmanız hareketi tam olarak belleğinize yerleştirmenizi sağlar.

Bu basit egzersiz sayesinde rahatlıkla vajina kaslarınıza hakim olmayı ve tanımayı öğrenmektesiniz. İdrar tutma ve bırakma yöntemi ile vajinal kaslara hakim olma öğrenildikten sonra kegel egzersizlerini uygulamaya geçilmelidir.

Kegel egsersizleri bundan böyle idrar yapma sırasında sık olarak uygulanılmamalı, tam tersine idrar yokken yapılmalıdır.

Kegel egsersizi nasıl yapılır?

Vajinal kasları çalıştırmayı ve hakim olmayı (kasıp gevşetmeyi) öğrendikten sonra kegel egsersizlerine geçilmelidir.

Kegel egzersizlerinde vajinal kaslarınızı daha önce öğrenmiş olduğunuz şekilde kasın, birkaç saniye kasılı olarak bekledikten sonra gevşetin, birkaç saniye gevşek olarak bekledikten sonra yine kasın ve kasılı olarak birkaç saniye bekledikten sonra tekrar bırakın (gevşetin). Bu şekilde egzersize 10-15 kez devam edin. Yapmış olduğunuz hareket “bir set” olarak kabul edilmektedir. Bu hareketi gün içinde 2 veya 3 set olarak yapılır ve en az 6 ay devam edilmelidir. Kegel egzersizlerine başladıktan 4-6 hafta sonra fayda görmeye başlanır ve bu süre bazen 3 ile 6 aya kadar uzayabilir. Kegel egzersizi yaparken kalça, karın veya belinizde ağrı hissediyorsanız bu egzersizi yanlış yaptığınız anlamına gelmektedir.

Kegel egzersizlerinin faydaları

  • Kadınlarda idrar kaçırma problemlerinin önlenmesi ve tedavisinde,
  • Mesane, rahim ve barsak sarkmalarının önlenmesinde veya sarkmanın devamının önlenmesinde
  • Doğum sonrasında vaginanın eski tonusuna (sıkılığına) ulaşmasının sağlanmasında,
  • Hem kadın hem erkeklerde cinsel ilişkide hazzın arttırılmasında faydası vardır